Jahodový koláč
Mám strašně ráda sladké.
A taky strašně ráda peču.
Moje manželka si myslí, že neumím vařit. Nikdy mě pořádně nepustila k plotně, aby to zjistila. Když jsem se o to někdy pokusila, vždycky mi do toho začala mluvit a nakonec tam stála a vařila, aniž bych já mohla něco udělat.
Teď si to vynahrazuji, protože manželka už nepeče, zavolám vždycky na malou a jdeme péct 🙂
Dneska to byl jahodový koláč. Úplná mňamka! Malá hezky míchala těsto, krájela jahody a sama je tam pak vyskládala. A já jsem šťastná, že se povedl 🙂
A ten recept si sem prostě napíšu 🙂
Šťavnatý jahodový koláč
Nepřeslazený a plný chuti – zkrátka ideál! O to, aby bylo těsto krásně vláčné, se postará podmáslí, o křupavost oblíbená drobenka… a o vůni pochopitelně jahody.
1. Jahody nakrájejte, prosypte cukrem a škrobem, aby pustily šťávu.
2. Všechnu mouku prosijte s práškem do pečiva. V míse utřete cukr a vejce, vsypte prosátou mouku a vlijte podmáslí (já dala mléko) a olej. Zpracujte měkké těsto.
3. Plech vymastěte a vyložte pečicím papírem; poté na něj rovnoměrně rozestřete těsto. Pokryjte jahodami.
4. Troubu předehřejte na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Do mísy mezitím vsypte suroviny na drobenku a propracujte pomocí prstů. Drobenkou rovnoměrně posypte koláč.
5. Plech vložte na prostřední mřížku v troubě a pečte 30-45 minut (podle výkonnosti trouby) nebo dokud drobenka nezezlátne. Jak na tom těsto je, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky, je koláč hotový. Skvěle chutná teplý, vlažný i studený.
2. Všechnu mouku prosijte s práškem do pečiva. V míse utřete cukr a vejce, vsypte prosátou mouku a vlijte podmáslí (já dala mléko) a olej. Zpracujte měkké těsto.
3. Plech vymastěte a vyložte pečicím papírem; poté na něj rovnoměrně rozestřete těsto. Pokryjte jahodami.
4. Troubu předehřejte na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Do mísy mezitím vsypte suroviny na drobenku a propracujte pomocí prstů. Drobenkou rovnoměrně posypte koláč.
5. Plech vložte na prostřední mřížku v troubě a pečte 30-45 minut (podle výkonnosti trouby) nebo dokud drobenka nezezlátne. Jak na tom těsto je, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky, je koláč hotový. Skvěle chutná teplý, vlažný i studený.