Štrůdl z motolských jablíček
Ještě teď večer dopřála jsem si trochu nostalgie.
Rozválela jsem těsto a popadla tašku, ve které bylo 1.5 kg zelených a žlutých jablíček, která jsem dostávala téměř denně k jídlu v Motole. Nejprve jsem je jíst nemohla, protože jsem nemohla opustit postel a nebylo možné si je umýt (ne, nebyly myté, hned na prvním jsem měla nějaký černý prach) a otravovat spolubydlící nebo sestřičky, aby mi jablko umyly, jsem opravdu nechtěla. A tak jsem si je shromažďovala. Když už jsem se mohla pohybovat, tak jsem je s chutí i jedla (snědla bych tam cokoliv :), ale přesto mi jich i díky délce mého pobytu 17 dní dost zbylo. No z toho můžu tak akorát opravdu udělat štrůdl!
Vše, co je z jablek, miluju.
Tenhle štrůdl tedy není obyčejným štrůdlem. Je jediným tohoto typu v mém životě. Připomíná mi část života, která pro mě znamenala velikou a očekávanou změnu. Je jedinečný a nelze ho už nikdy upéct znovu, protože jsem podepsala, že změna zpět na původní pohlaví už není možná 🙂 Opravdu nečekám, že bych z tohoto důvodu byla ještě někdy hospitalizována 🙂 Já vím, že je to jen štrůdl, ze kterého dělám bůhví co. Ale on je opravdu kouzelný 🙂 Vážně! A já mám z něho radost.
Zítra ráno ho beru do auta na snídani cestou na kontrolu do Motola. Musí prý být dostatečně kyselý, dostala jsem instrukci od Toma, což nebylo těžké splnit, protože ta jablka byla do štrůdlu úplně ideální.
Tak já ho jdu ochutnat 🙂 (tamten odkrojený kousek)
Aaaach ta chuť sladké růžové budoucnosti, něžnosti, tisíců otevřených dveří a ženskosti!
Té se opravdu nedá přejíst…
Děkuji Nemocnici Motol za hlavní ingredienci a nejúžasnější spolubydlící Martině za hezkou tašku, do které jsem si mohla jablíčka z přecpaného šuplíčku přesypat.
.
20 Comments
Lucka
no kooonečně někdo ví že jablka se do štrudlu nestrouhají ale krájí.
Tereza
[1]: stejně, jako je například 200 druhů boršče je i 200 druhů (teď si vymýšlím) štrůdlu 🙂
Lucka
[2]: no ono jde o to, že nastrouhané jablko pustí štávu, tobě vadí že ve článku nové blogy nejsou odkazy. a kde je ten recept chichííííí.
Niki B.
Šmarjá on někdo strouhá jablka do štrůdlu? No to musí být blemc. Který psychopat nesvéprávný! Já ty jablka brala takovým tím plátkovačem, ono to jde rychleji a snáze se to pak motá. Ale musí to dělat tlustší plátky. Alespoň 3mm, jinak je to taky blemc. A přidávala jsem do toho hrůzné haldy hrůzných hrozinek :3. A taky ořechy. A strouhala sušenou pomerančovou a citrónovou kůru. Což je odjakživa problém, sehnat citróny a pomeranče kde kůra není napuštěná nějakou chemií. Nojo. Už jsem dlouho štrudl nedělala.
Tereza
[3]:
D.
Ahoj Terezko, přeju pěkný a úspěšný zítřek. Moc pěkně píšeš, chodím si sem pro dobrou náladu a to jsem si o sobě myslela, jak pozitivní jsem člověk. Rozplývat se nad motolskou kuchyní tak jako Ty ale nedokážu :)))
Markéta
[4]: No… třeba já. Do jiné buchty je zase krájím, a do jiné bábovky opět strouhám…
Tereza
[6]: Ahojky veselá D. 🙂 Na zítřek už se těším a věřím, že vše proběhne tak jak má a budu vysvobozena od té hadičky, kterou už mě nebaví s sebou všude tahat, hlídat jestli se hadička někde neláme, aby byla průchozí a hlavně ten velký pytlík mi není moc příjemné někde mezi lidmi ukazovat – přesto je tedy zajímavé sledovat, co všechno člověk vyčůrá 🙂 (jedna babička mi v Motole říkala, že už nikdy nesmí citrusy. Ne kvůli jejich kyselosti, ale kvůli dužině, protože takové ty maličké kousíčky, ze kterých jsou citrusy složeny, totiž projdou až do močového měchýře a normálně se čůrají zase ven. A tak to funguje se spoustou větších částic různých potravin. Není to jen voda.) Takže jsem si teď sama sobě výzkumným modelem (i přesto už bych s výzkumem docela ráda skončila 🙂
Lucka
[5]: co to máš za štrudl Terko, chybí ti tam pulka věcí, kde máš strouhanku na zachycení štávy, kde je skořice a cukr.
Lucka
[5]: a mužeš zkusit přidat kokos.
Lucka
[6]: nestrouhají, s rozinkama máš pravdu ale já je v buchtách nemusím.
Lucka
ale máš recht Terko, ty jsi u Německých hranic, Němci tam skořici nedávají.
Tereza
[12]: štrůdl bez skořice neznám, ale pokud jí někdo do jablek nechce, tak ať si jí tam nedává. Napsala jsem, ať si tam dá každý to, co má rád
Lucka
[13]: vidíš a já jsem kdysi jedla Německý a tam nebyla, a i podle tvé fotky jsem soudila že tam není.
Lucka
[13]: já mám ráda maso, tak mužu přidat jooo chichi.
Monika
Držím palečky ať to dnes dobře dopadne.
Zuzka
No teda děvčata!
Lucka
[17]: ono záleží na jablíčkách, ještě se mě nevysypali, ale já přidáván trošku strouhanky a ta to zřejmě taky trošku podrží.
bluemoon
já taky strouhám, aby se to smíchalo rovnoměrně se skořicí a rozinkama
Niki B.
Skořice do štrůdlu patří, ikdyž už jsem taky jedla štrůdl ve kterém nebyla. Taky jsem jedla štrůdl vylepšený vanilkovým pudinkem. Kdesi v německu. Je otázka, zda to ještě byl štrůdl. Ono to, že něco zamotám do listovýho těsta nutně neznamená, že dělám štrůdl. Zamotat jde tímto způsobem leccos, dá se to udělat i slané ve stylu anglická a nějaký sýr, nebo nastrouhaná cibule se sýrem etc.