otєrєzє.cz

Co jsou hormony?

Zase úplnou náhodou jsem narazila na serveru Women’s Health na zajímavý článek o hormonech s názvem „Normální hladiny testosteronu a estrogenu u žen“.
Sama jsem zjistila, že jsem velkou spoustu věcí o hormonech nevěděla…
Tak jak to tedy s tou chemií je? 🙂 A co všechno umí estradiol, který teď mám i já? 🙂
 
Tady ho máme – fešáka! 🙂
3D model estradiolu – líbí se vám? 🙂
Čekala jsem ho hezčí, ženštější, růžovější… možná s kytičkama 🙂 Ale jsem ráda, že vůbec je… a ani mi nevadí, že je jazykově mužského rodu! 🙂
 
 
 
 
Možná vás překvapí, že nejen muži mají monopol na testosteron. Testosteron patří do skupiny mužských pohlavních hormonů zvaných androgeny. Ale ženy mají také testosteron.
 
Vaječníky produkují testosteron a estrogen. Relativně malé množství testosteronu je uvolňováno do krevního oběhu z vaječníků a nadledvinek. Kromě toho, že estrogen je produkován vaječníky, je také produkován tukovou tkání těla. Tyto pohlavní hormony se podílejí na růstu, údržbě a regeneraci reprodukčních tkání. Ale to není všechno. Mají vliv i na další tělesné tkáně a kostní hmotu.
 
Co jsou hormony?
Hormony jsou chemickou látkou. Jsou vylučovány tkání a šíří se prostřednictvím tělních tekutin do dalších tkání v těle. V podstatě lze říci, že hormony jsou „chemičtí poslové“.
 
Množství a koncentrace hormonů se během dne mění. Pohlavní hormony – estrogen a testosteron – jsou vylučovány v krátkých dávkách – impulsech – které se liší z hodiny na hodinu nebo dokonce z minuty na minutu. Hormony se uvolňují různě ve dne nebo v noci a také různě v každé fázi menstruačního cyklu.
 
Ženy jsou často vnímány jako bytosti pod vlivem svých hormonů. Ne nadarmo se říká, že bývají pod vlivem hormonálního „přílivu a odlivu“ nebo „hormonálních bouří“.
 
Co je estrogen?
Estrogen je celá třída příbuzných hormonů, která zahrnuje estriol, estradiol a estron.
 
Estriol je produkován placentou během těhotenství.
Estradiol je primární pohlavní hormon v reprodukčním věku ženy. (Vyskytuje se ale i u mužů.) Je tvořen z ovariálních folikulů a také v mozku. Estradiol je zodpovědný za ženské vlastnosti a pohlavní funkce. Také je estradiol u žen důležitý pro zdravé kosti. Estradiol je zodpovědný za většinu gynekologických problémů, včetně endometriózy, děložních myomů a rakoviny.
Estron je rozšířený po celém těle. Je to jediný estrogen přítomný po menopauze.
 
Proč hladiny estrogenů klesají?
Existuje mnoho důvodů, proč hladiny estrogenů klesají:
 
– hypogonadismus (opožděná puberta)
– hypopituitarismus (hormonální porucha)
– potrat (estriol)
– perimenopausa a menopauza (estradiol)
– syndrom polycystických ovárií (PCOS)
– mentální anorexie (porucha příjmu potravy)
– extrémní cvičení nebo trénink
– léky, které mohou snižovat hladiny estrogenu (např. clomiphene). Ženy mají také nízké hladiny estrogenu bezprostředně po porodu a během kojení.
 
Proč mají sportovci riziko nízké hladiny estrogenu?
Tělo žen s nízkým množstvím tělesného tuku často nevyrábí dostatečné množství pohlavních hormonů. To může být problémem pro ženy, jako jsou sportovkyně, modelky a gymnastky. Je to také problém pro ženy s poruchami příjmu potravy. Tyto ženy mohou zažít zastavení menstruace, známé jako amenorrhea. Může se také vyvinout osteoporóza – tenké kosti a náchylnost ke zlomeninám a další problémy, které jsou častější u starších žen po menopauze.
Tzv. „chirurgická menopauza“ nastává, pokud jsou i mladým ženám odstraněny vaječníky.
 
Estradiol u žen působí jako růstový hormon pro tkáň reprodukčních orgánů, podporuje výstelky pochvy, děložního čípku, děložní sliznice a sliznice vejcovodů.
 
Během těhotenství se množství estradiolu v těle ženy zvyšuje v důsledku produkce placentou. U paviánů došlo po zablokování produkce estrogenu k potratu, což naznačuje, že estradiol hraje roli v udržení těhotenství.
 
Účinky estradiolu
Vývoj sekundárních pohlavních znaků u žen je řízen estrogeny, konkrétně estradiolem. Tyto změny jsou zahájeny v době puberty, nejvíce pak znatelné v reprodukčních letech a stávají se méně výrazné s klesajícím množstvím estradiolu po menopauze. Estradiol zlepšuje vývoj poprsí, je zodpovědný za změny ve tvaru těla, má vliv na kosti, klouby a ukládání tuku. Estradiolem je také ovlivněna struktura tuku a kůže.
 
Estradiol u mužů
Účinek estradiolu a estrogenů na mužskou reprodukci je komplexní. Estradiol je produkován v Sertoliho buňkách ve varlatech. Existují důkazy, že estradiol je navržen tak, aby se zabránilo apoptóze (buněčné smrti) mužských spermií.
 
Několik studií prokázalo, že počet spermií klesá v mnoha částech světa právě v souvislosti s výskytem estrogenu v životním prostředí.
Muži s genetickou poruchou chromozomů jako je Klinefeltersův syndrom mají vyšší úroveň estradiolu. (Postižený mužský jedinec má místo jednoho chromozomu X tyto chromozomy dva a jeden Y). 75 % můžu však o své nemoci XXY neví. Drtivá většina takových mužů je pak sterilní. Pacienti mají často nízkou hladinu testosteronu a varlata menší, než je norma.
 
Účinky testosteronu
– ochlupení těla, hlavně tváře, podpaží a pubické ochlupení
– vývoj svalů
– zvýšená sexuální aktivita
– prevence osteoporózy
– brání zvětšení prsů
Velký význam má také ze sociálního hlediska u chlapců, kteří „zmužní“ a lépe zapadají mezi vrstevníky. Zvýší se jim sebevědomí a lépe fungují v interpersonálních vztazích, což je stejně důležité jako případný fyzický dopad léčby podávání testosteronu.
 
Vliv estradiolu na kosti
Existuje dostatek důkazů, že estradiol má velký vliv na kosti. Ženám po menopauze se zrychluje úbytek kostní hmoty v důsledku relativního nedostatku estrogenu.
 
Játra
Estradiol má komplexní účinky na játra. To může vést k cholestáze (městnání žluči). Má vliv na produkci různých proteinů, včetně lipoproteinů a proteinů zodpovědných za srážení krve.
 
Estrogen hraje významnou roli v duševním zdraví žen – na jejich náladu a pohodu.
 
Náhlé poklesy a kolísání nebo dlouhé období trvale nízké hladiny estrogenu může mít výrazný vliv na náladu. Je klinicky dokázáno, že stabilizovaná hladina estrogenu má pozitivní vliv na deprese v poporodním období a v peri- a postmenopauze.
 
Onkogen
Estrogen je podezříván, že aktivuje některé onkogeny, protože podporuje vývoj některých druhů rakoviny, zejména rakoviny prsu a rakoviny děložní sliznice.
 
Cévy
Estrogen ovlivňuje některé krevní cévy. Zlepšuje průtok tepenné krve v koronárních tepnách.
 
Estradiol během menstruačního cyklu s jeho kolísajícími hladinami:
 
 
No a na závěr bych chtěla říct, že z toho vyplývá:
Čím více tuku mají ženy na těle, tím produkují více pohlavních hormonů 🙂
 
Jsem napnutá z toho, co estradiol udělá s mým tělem! 🙂
 
Jo a musela jsem úplně předělat mou vertikální časovou osu 🙂 Měla jsem tam totiž zkreslený odhad, kdy začnu s hormony – původně tam bylo „jaro 2014“ 🙂

4 Comments

  • Péťa

    Ahoj Terri už jsem taky na to asi přišla že když budu brát víc hormonů tak že možná to bude s těmi depresemi lepší hormony to je věc jen pořád lituji toho že nejsem originál jsem moc ráda že budu aspoň takto ale celý život být holka a pak mít svojí rodinu hmmmmm ty holky některé ani nevědí co mají a jsou nespokojené dala bych jim naše trápení a hned by měly na život jiný názor a vážily by si všeho co mají

  • Majti

    Ahoj Terezko a Péťo. Mluvíš mi z duše, také pozoruji, jak se některé holky odbývají, chtěli by se rovnat s chlapi, měli by zůstat těmi krásnými holkami jak to má být ,nenosit k sukni tenisky apod.Vždyť je to tak přirozené a hezké když je žena krásná,rostržitá,nešikovná, chlapi jí takovou chtějí mít, tak proč to měnit.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.